De kunst van het theezetten door Esther

De waterkoker verkalkt al een beetje, terwijl hij pas een paar maanden oud is. Hij lekt bij het gedeelte dat aangeeft tot waar het water komt. De kalk werkt als een soort stop, als ik de kalk er niet afkrab, valt het lekken mee. Het lijkt wat langer te duren voor het water kookt en hij maakt ook zoveel meer geluid dat ik de tv vaak harder moet zetten.

Naast de waterkoker staat het blik staat waar ik mijn thee in bewaar. Het blik heb ik een keer gekregen bij aankoop van twee pakken thee. Het heeft de vorm en tekening van een gezellige engelse cottage. De deksel van het blik is het dak. Als mijn thee op is, kan de nieuwe voorraad direct helemaal in het huisje. Door de puntvorm van het deksel past er veel meer thee in dan je zou denken.

Mijn thee haal ik bij de engelse winkel. Het is echte engelse thee, snel donker van kleur eenmaal in contact met het kokende water. De pads zitten met 80 stuks in een blauwe zak. Zo heel anders verpakt dan onze 1-zakje-voor-1-kop-verse-thee verpakt in een doosje van 25 stuks.
Op de verpakking staat dat de thee ‘healthy’ is en ‘counts to your daily fluid household’, ‘rich in antioxidants’.
Daar word ik blij van, ik kan er dus zoveel van drinken als ik wil!
Het water heeft gekookt, flink heet zoals het moet. De pad ligt al in het theeglas, geduldig te wachten op het kokende water. Ik giet het water in het glas en beweeg de pad ongeduldig even flink door het vocht zodat de thee goed donker en zichtbaar ondrinkbaar wordt.

Het geheim van een goede kop thee zit hem in het afblussen. Ik pak de melk uit de koelkast en giet een kleine scheut in het glas. Pas op, niet teveel! Alleen maar een kleine hoeveelheid melk is voldoende om de bittere smaak van theïne te neutraliseren.

Nu is mijn kopje thee bijna klaar. Nog wat honing om het af te maken. Ik draai de deksel van de grote pot zuivere natuurhoning open en pak voorzichtig met een theelepel een schepje van de crèmekleurige substantie. In de hete thee smelt de honing al snel, ik roer nog even na om zeker te zijn dat de thee de juiste hoeveelheid zoetigheid heeft opgenomen.

Nu niet te lang wachten met drinken, 5 minuten langer laten afkoelen, doet het kostbare vocht al in kwaliteit afnemen. Waardoor de helende werking verloren zou gaan…

Plaats een reactie